Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 095 007 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« kwiecień »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Archiwum

O moim bloogu

Na tym blogu będę umieszczać przepisy na przeróżne dania, które można zrobić w Thermomixie. ;) oczywiście mile widziane komentarze ;)) będę bardzo wdzięczna za wszystkie , i te pozytywne jak i negaty...

więcej...

Na tym blogu będę umieszczać przepisy na przeróżne dania, które można zrobić w Thermomixie. ;) oczywiście mile widziane komentarze ;)) będę bardzo wdzięczna za wszystkie , i te pozytywne jak i negatywne , ponieważ będą one miały wpływ na dalsze prowadzenie tego amatorskiego bloga ;) Czekam także na wasze propozycje przepisów, które będę mogła umieścić na blogu. :) MIŁEJ LEKTURY !

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 44693
Wpisy
  • liczba: 6
  • komentarze: 14
Bloog istnieje od: 1292 dni

Lubię to

Horoskop

Koziorożec

W uczuciach trochę gorsza passa. Możesz poczuć, że wszystkie obowiązki spoczywają na Twoich barkach. Będzie ci ciężko, stąd ta nerwowość, a nawet rozmowy o rozstaniu. Lepiej za to w pracy, bo początek dnia rozpoczniesz z nowymi pomysłami. Dzisiaj możesz poczuć chęć na wyzwania i dopracowywanie szczegółów.

więcej na horoskop.wp.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Przepisy

poniedziałek, 06 grudnia 2010 8:47

DŻEM TRUSKAWKOWY

Składniki :
1 kg truskawek
50 dag cukru żelującego
sok i skórka z 1/2 cytryny

Truskawki zmiksować (8s obr. 6)
Dodać cukier i gotować (15 min obr 3)
Przelać do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem. Ostudzić


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Przepisy

poniedziałek, 06 grudnia 2010 8:46

 

RYŻ Z CUKINIĄ

 

Składniki:

30 g sera żółtego light

1000 g wody

1 łyżeczka soli

150 g ryżu długoziarnistego

150 g cebuli, pokrojonej na połówki

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

400 g cukinii, pokrojonej w krążki

200 g pieczarek, duże pokroić na połówki

½ łyżeczki bułki tartej

2 szczypty pieprzu

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 7 s / obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli, ryż umieścić w koszyczku i wstawić do naczynia miksującego, gotować 22 min / 100°C / obr.1, wyciągnąć i opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4 s / obr. 8.
  4. Dodać olej, dusić 2,5 min / Varoma / obr. 1.
  5. Dodać cukinię, pieczarki, ½ łyżeczki soli, gotować 7 min / 100°C // obr. 1.
  6. Dodać ugotowany ryż, wymieszać 1 min / 90°C // obr. 2.
  7. Przed podaniem posypać rozdrobnionym serem

 

 

 


Podziel się
oceń
2
2

komentarze (3) | dodaj komentarz

Przepisy

wtorek, 16 listopada 2010 7:38

SAKIEWKI SCHABOWE Z PIECZARKAMI

Składniki:

  700 g schabu

  1/2 łyżeczki soli

  1/2 łyżeczki pieprzu

  50 g żółtego sera

  300 g pieczarek

  1 cebula

  1/2 MT oleju

  1/2 pęczka pietruszki

  1 jajko

20 g bułki tartej

1/2 l wody

Sposób przygotowania:

-  schab pokroić na plasterki grubości 1 cm i rozbić bardzo cienko (ostrożnie, aby nie podziurawić), doprawić solą i pieprzem

-  ser zmiksować (wrzucając na wirujące noże) 10 s,  obr. 7, przełożyć do miseczki

-  pieczarki zmiksować 7 s,  obr. 4, przełożyć

-  cebulę zmiksować 5 s,  obr. 4, dodać olej i gotować 5 min / Varoma / obr. Soft

-  dodać pieczarki i dalej gotować5 min / Varoma / obr. Soft, dodać poszatkowaną pietruszkę, jajko, bułkę tartą, żółty ser, wymieszać

-  przygotowany farsz nakładać na rozbite plastry schabu (duża łyżka farszu na każdy plaster), związać je nitką tworząc sakiewki

-  sakiewki ułożyć w przystawce Varoma

-  do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma i gotować 30 min / Varoma / obr. 4

-  zdjąć nitki z sakiewek i obwiązać je szczypiorkiem lub pociętymi i sparzonymi wrzątkiem liśćmi pora

Podawać z sosem pieczarkowym, przepis na str. 57 w książce Dobre Gotowanie.

Opcja: Do przygotowania farszu, zamiast pieczarek, można użyć śliwki lub żurawiny, podawać z warzywami gotowanymi na parze.

 

 

POTRAWKA Z KURCZAKA

Składniki:
200 g cebuli, przekrojonej na połówki
50 g oliwy z oliwek
1000 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
100 g wody
4 żółtka
sok z jednej cytryny
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
2 szczypty gałki muszkatołowej
posiekana natka pietruszki, do posypania

Sposób przygotowania:
1.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr.  5. 
2.  Dodać oliwę, dusić 5 min/1000C/obr.  1
3.  Dodać kurczaka, dusić 8 minut/1000C/. 
4.  Dodać wodę, gotować 10 min/1000C/. 
5.  W osobnym naczyniu wymieszać żółtka z sokiem z cytryny i przyprawami, dodać do naczynia miksującego, dusić 5 min/900C/. 
6.  Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 

Wskazówka:
Można serwować z białym lub dzikim ryżem. 
Czas przygotowania: 10 min
Czas całkowity: 40 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 4


Podziel się
oceń
5
15

komentarze (0) | dodaj komentarz

Przepisy

poniedziałek, 15 listopada 2010 8:36

SOK KUBUŚ 1


Składniki:
20 dag marchwi
35 dag jabłek -- pokrojone na ćwiartki
10 dag bananów
10 dag cukru
3/4 MT Cytrynka
woda


wykonanie:

* marchew utrzeć - czas 5 sek., obr. 4
* dolać 750 ml wrzącej wody i gotować - czas 7 min., temp. Varoma, obr. 1
* dodać pozostałe składniki i miksować - czas 1 min., obr. Turbo
* uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów i pasteryzować - czas 4 min., temp. 95°C, obr. 1,5
* na koniec zmiksować - czas 30 sek., obr. Turbo
* przelać do butelek po Kubusiu



 

 

 

SOK KUBUŚ 2


Składniki:
10 dag marchwi
20 dag jabłek -- pokrojone na ćwiartki
20 dag bananów -- lub pomarańcze, brzoskwinie, truskawki
6 dag cukru
1/2 MT cytryn -- soku
woda


wykonanie

* namoczyć jabłka w osolonej, zimnej wodzie około 3 min. ( 1 łyżeczka soli na I litr wody)
* marchew posiekać - czas 8 sek., obr. 4
* dolać 700 ml wrzącej wody (nie trzeba odmierzać, wlewać tak aby przykryć śrubę noży) i pasteryzować - czas 7 min., temp. Varoma, obr. 1
* dodać wymoczone w osolonej wodzie jabłka, owoce, cukier, sok z cytryny i miksować - czas 1,5 min., obr. 9
* uzupełnić wrzątkiem do 1,5 litra (ok. 400 ml wody) i pasteryzować - czas 4 min., temp. 95°C, obr. 1,5, a następnie przecedzić i schłodzić

Uwaga!
Jeśli przygotowujemy "Kubusia" bananowego, banany moczymy w osolonej wodzie razem z jabłkami.


Podziel się
oceń
4
3

komentarze (1) | dodaj komentarz

Przepisy

niedziela, 14 listopada 2010 17:33

CHLEB



100g ugotowanych zimnych ziemniaków
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
3 - 3 i 1/2 ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

- wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrobić ciasto 3,5 min / obr.  interwał, 

-  odstawić do wyrośnięcia ok. 20 min. 

- Piec ok 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 200 na blaszce o dł 24 cm

 

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

 

składniki:

* 80g płatków owsianych

*2 MT mleka

*70g drożdży

* 1 łyżeczka cukru

*500g mąki pszennej

*1 łyżeczka soli

*50g ziaren słonecznika

*3 łyżkii oliwy

*woda

 

wykonanie:

* płatki owsiane zalać wrzątkiem (200ml) i odstawić na godzinę

*do naczynia włożyć wszystkie składniki, wyrabiać - czas 3min / obr. poz. Interwał

*ciasto wyłożyć do długiej foremki wysmarowanej tłuszczem

*gdy podwoi swoją objętość piec - 40 min / temp. 200oC

 



Podziel się
oceń
5
4

komentarze (1) | dodaj komentarz

piątek, 25 kwietnia 2014

Licznik odwiedzin:  44 693