Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 125 560 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Archiwum

O moim bloogu

Na tym blogu będę umieszczać przepisy na przeróżne dania, które można zrobić w Thermomixie. ;) oczywiście mile widziane komentarze ;)) będę bardzo wdzięczna za wszystkie , i te pozytywne jak i negaty...

więcej...

Na tym blogu będę umieszczać przepisy na przeróżne dania, które można zrobić w Thermomixie. ;) oczywiście mile widziane komentarze ;)) będę bardzo wdzięczna za wszystkie , i te pozytywne jak i negatywne , ponieważ będą one miały wpływ na dalsze prowadzenie tego amatorskiego bloga ;) Czekam także na wasze propozycje przepisów, które będę mogła umieścić na blogu. :) MIŁEJ LEKTURY !

schowaj...

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 54207
Wpisy
  • liczba: 6
  • komentarze: 14
Bloog istnieje od: 1481 dni

Lubię to

Horoskop

Koziorożec

Dzisiaj kusić cię będą mroczne tajemnice i wchodzenie w jakieś dziwne, zaklęte rewiry. Do tego uznasz, że odrobina ekscytacji, dodatek adrenaliny jest dla ciebie wręcz konieczny. Być może długi czas spokoju chcesz sobie zrekompensować małymi przygodami.

więcej na horoskop.wp.pl

Więcej w serwisach WP

Bloog.pl

Bloog.pl

Przepisy

poniedziałek, 06 grudnia 2010 8:47

DŻEM TRUSKAWKOWY

Składniki :
1 kg truskawek
50 dag cukru żelującego
sok i skórka z 1/2 cytryny

Truskawki zmiksować (8s obr. 6)
Dodać cukier i gotować (15 min obr 3)
Przelać do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem. Ostudzić


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (9) | dodaj komentarz

Przepisy

poniedziałek, 06 grudnia 2010 8:46

 

RYŻ Z CUKINIĄ

 

Składniki:

30 g sera żółtego light

1000 g wody

1 łyżeczka soli

150 g ryżu długoziarnistego

150 g cebuli, pokrojonej na połówki

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

400 g cukinii, pokrojonej w krążki

200 g pieczarek, duże pokroić na połówki

½ łyżeczki bułki tartej

2 szczypty pieprzu

 

Sposób przygotowania:

 

  1. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 7 s / obr. 5, przełożyć do innego naczynia.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać ½ łyżeczki soli, ryż umieścić w koszyczku i wstawić do naczynia miksującego, gotować 22 min / 100°C / obr.1, wyciągnąć i opróżnić naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, rozdrobnić 4 s / obr. 8.
  4. Dodać olej, dusić 2,5 min / Varoma / obr. 1.
  5. Dodać cukinię, pieczarki, ½ łyżeczki soli, gotować 7 min / 100°C // obr. 1.
  6. Dodać ugotowany ryż, wymieszać 1 min / 90°C // obr. 2.
  7. Przed podaniem posypać rozdrobnionym serem

 

 

 


Podziel się
oceń
4
3

komentarze (3) | dodaj komentarz

Przepisy

wtorek, 16 listopada 2010 7:38

SAKIEWKI SCHABOWE Z PIECZARKAMI

Składniki:

  700 g schabu

  1/2 łyżeczki soli

  1/2 łyżeczki pieprzu

  50 g żółtego sera

  300 g pieczarek

  1 cebula

  1/2 MT oleju

  1/2 pęczka pietruszki

  1 jajko

20 g bułki tartej

1/2 l wody

Sposób przygotowania:

-  schab pokroić na plasterki grubości 1 cm i rozbić bardzo cienko (ostrożnie, aby nie podziurawić), doprawić solą i pieprzem

-  ser zmiksować (wrzucając na wirujące noże) 10 s,  obr. 7, przełożyć do miseczki

-  pieczarki zmiksować 7 s,  obr. 4, przełożyć

-  cebulę zmiksować 5 s,  obr. 4, dodać olej i gotować 5 min / Varoma / obr. Soft

-  dodać pieczarki i dalej gotować5 min / Varoma / obr. Soft, dodać poszatkowaną pietruszkę, jajko, bułkę tartą, żółty ser, wymieszać

-  przygotowany farsz nakładać na rozbite plastry schabu (duża łyżka farszu na każdy plaster), związać je nitką tworząc sakiewki

-  sakiewki ułożyć w przystawce Varoma

-  do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma i gotować 30 min / Varoma / obr. 4

-  zdjąć nitki z sakiewek i obwiązać je szczypiorkiem lub pociętymi i sparzonymi wrzątkiem liśćmi pora

Podawać z sosem pieczarkowym, przepis na str. 57 w książce Dobre Gotowanie.

Opcja: Do przygotowania farszu, zamiast pieczarek, można użyć śliwki lub żurawiny, podawać z warzywami gotowanymi na parze.

 

 

POTRAWKA Z KURCZAKA

Składniki:
200 g cebuli, przekrojonej na połówki
50 g oliwy z oliwek
1000 g piersi kurczaka, pokrojonych w kostkę
100 g wody
4 żółtka
sok z jednej cytryny
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
2 szczypty gałki muszkatołowej
posiekana natka pietruszki, do posypania

Sposób przygotowania:
1.  Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 3 s/obr.  5. 
2.  Dodać oliwę, dusić 5 min/1000C/obr.  1
3.  Dodać kurczaka, dusić 8 minut/1000C/. 
4.  Dodać wodę, gotować 10 min/1000C/. 
5.  W osobnym naczyniu wymieszać żółtka z sokiem z cytryny i przyprawami, dodać do naczynia miksującego, dusić 5 min/900C/. 
6.  Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 

Wskazówka:
Można serwować z białym lub dzikim ryżem. 
Czas przygotowania: 10 min
Czas całkowity: 40 min
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 4


Podziel się
oceń
6
17

komentarze (0) | dodaj komentarz

Przepisy

poniedziałek, 15 listopada 2010 8:36

SOK KUBUŚ 1


Składniki:
20 dag marchwi
35 dag jabłek -- pokrojone na ćwiartki
10 dag bananów
10 dag cukru
3/4 MT Cytrynka
woda


wykonanie:

* marchew utrzeć - czas 5 sek., obr. 4
* dolać 750 ml wrzącej wody i gotować - czas 7 min., temp. Varoma, obr. 1
* dodać pozostałe składniki i miksować - czas 1 min., obr. Turbo
* uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów i pasteryzować - czas 4 min., temp. 95°C, obr. 1,5
* na koniec zmiksować - czas 30 sek., obr. Turbo
* przelać do butelek po Kubusiu



 

 

 

SOK KUBUŚ 2


Składniki:
10 dag marchwi
20 dag jabłek -- pokrojone na ćwiartki
20 dag bananów -- lub pomarańcze, brzoskwinie, truskawki
6 dag cukru
1/2 MT cytryn -- soku
woda


wykonanie

* namoczyć jabłka w osolonej, zimnej wodzie około 3 min. ( 1 łyżeczka soli na I litr wody)
* marchew posiekać - czas 8 sek., obr. 4
* dolać 700 ml wrzącej wody (nie trzeba odmierzać, wlewać tak aby przykryć śrubę noży) i pasteryzować - czas 7 min., temp. Varoma, obr. 1
* dodać wymoczone w osolonej wodzie jabłka, owoce, cukier, sok z cytryny i miksować - czas 1,5 min., obr. 9
* uzupełnić wrzątkiem do 1,5 litra (ok. 400 ml wody) i pasteryzować - czas 4 min., temp. 95°C, obr. 1,5, a następnie przecedzić i schłodzić

Uwaga!
Jeśli przygotowujemy "Kubusia" bananowego, banany moczymy w osolonej wodzie razem z jabłkami.


Podziel się
oceń
5
4

komentarze (1) | dodaj komentarz

Przepisy

niedziela, 14 listopada 2010 17:33

CHLEB



100g ugotowanych zimnych ziemniaków
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
3 - 3 i 1/2 ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

- wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrobić ciasto 3,5 min / obr.  interwał, 

-  odstawić do wyrośnięcia ok. 20 min. 

- Piec ok 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 200 na blaszce o dł 24 cm

 

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

 

składniki:

* 80g płatków owsianych

*2 MT mleka

*70g drożdży

* 1 łyżeczka cukru

*500g mąki pszennej

*1 łyżeczka soli

*50g ziaren słonecznika

*3 łyżkii oliwy

*woda

 

wykonanie:

* płatki owsiane zalać wrzątkiem (200ml) i odstawić na godzinę

*do naczynia włożyć wszystkie składniki, wyrabiać - czas 3min / obr. poz. Interwał

*ciasto wyłożyć do długiej foremki wysmarowanej tłuszczem

*gdy podwoi swoją objętość piec - 40 min / temp. 200oC

 



Podziel się
oceń
6
4

komentarze (1) | dodaj komentarz

piątek, 31 października 2014

Licznik odwiedzin:  54 207